Bezienswaardigheden Istanbul

De mooiste bezienswaardigheden van Istanbul op een rijtje, maar ook de alternatieve plekken om te zien voor een onvergetelijk verblijf in Istanbul. Van paleizen, moskeeën tot de prinseneilanden: Istanbul is rijk aan mooie bezienswaardigheden. Je kijkt je ogen uit. De stad is groot en heeft heel veel te bieden. Je raakt letterlijk nooit uitgekeken tijdens een vakantie naar Istanbul, een vakantie naar een wereldstad van allure. Hierbij een lijstje met de top 10 bezienswaardigheden van Istanbul.

Hagia-Sofia-en-Blauwe-Moskee-Tour

Topkapi Paleis

De nummer een hit van Istanbul: het Topkapi Paleis. Dit paleis is een enorm complex van gebouwen en tuinen. Met prachtige mozaiek bedekte muren en plafonds is het paleis van de Sultan een lust voor het oog. De expositieruimtes zijn vol met waardevolle schatten zoals de beroemde Lepelmaker diamand en porceleinen servies uit China. Reken maar gerust aan halve dag uit voor dit bezoek.

De troon van de Sultan

De Hagia Sofia

Oorspronkelijk een kerk, toen een Moskee en nu een museum. De Kerk der Wijsheid ofwel de Hagia Sofia is een enorme toeristische trekpleister. Deze kerk van binnen zien is een traktaktie. Zo immens, zo groot, zo mooi. Overweldigend. Zelfs de allergrootste cultuurbarbaar maakt hier iets mee. In het midden van de kerk staan en dan omhoog kijken is iets wat indruk zal maken op iedereen. Onvergetelijk en niet te missen als je in Istanbul bent.

İstiklal Caddesi

De İstiklal Caddesi (Onafhankelijkheidsstraat) is een van de bekendste straten van Istanbul, Turkije. Het is een geweldige straat om door heen te lopen. De straat is gevuld met allerlei kleine bezienswaardigheden, zoals cafés en statutaire gebouwen. Er zijn ook veel winkels. De straat is erg populair: in een weekend loopt er met gemak een paar miljoen mensen! Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar verspreid over de hele dag. Ook in de avonden en nacht is het er gezellig druk.

De Grote Bazaar

Het spreekt zozeer tot de fantasie dat iedereen wel van De Grote Bazaar van Istanbul gehoord heeft. Want is daar niet alles te koop? Nou, nee, niet alles. Maar wel heel veel. Meer dan je ooit bij elkaar hebt gezien in een markt. Want de Grote Bazaar is de allergrootste overdekte markt van de wereld. En hij bestaat al sinds de 15e eeuw. Verwacht hier veel, heel veel te zien (soms wel een beetje te veel van hetzelfde). En als u binnen niet genoeg heeft gezien, dan vindt u buiten en boven nog veel meer winkels.

Istanbul-Grote-Bazaar-Grand-Bazar

De Galatatoren

Ervaar de toren waar de eerste menselijke vlieger vanaf vloog en aan de andere kant van de Bosphorus terecht kwam. Dat is de Galatatoren, de oudst bestaande toren ter wereld die je vanuit de oude stad zo boven uit de Gouden Hoorn ziet steken. Geniet hier van een mooi uitzicht over Istanbul. Het is wel een kleine klim, maar zeker de moeite waard.

Ortaköy

De wijk Ortaköy bezoeken is zeer de moeite waard. Het is een karakteristieke wijk van Istanbul. Het plaatje van de moskee met op de achtergrond de autobrug kent iedereen. De wijk ligt aan het water, en heeft veel bekende kerken en moskeeën. Er zijn ook veel eetgelegenheden met heerlijk eten. Vooral de kumpir, de gevulde aardappel, is een bekende hier. Kraampje na kraampje vind je deze rijk gevulde aardappel.

De Prinseneilanden

De Prinseneilanden mogen uiteraard ook niet ontbreken in de lijst van bezienswaardigheden in Istanbul. De eilanden liggen net buiten de kust en zijn geweldig om te bezoeken. Het is er heerlijk rustig omdat er geen auto’s zijn, en er is volop natuur. Je komt er met de veerboot en je kan uitstappen bij vijf verschillende eilanden. En je kan er ook lekker verblijven in een van de ruim twintig hotels op de Prinseneilanden.

De Gouden Hoorn

Een fantastische inham midden in de stad, de Gouden Hoorn is er om bij weg te dromen. Bekijk Istanbul vanaf deze beroemde brug. Geniet van een mooie zonsondergang over de Gouden Hoorn vanaf de Galatabrug. Of bekijk op de brug de vele vissers die met hun hengels vissen. Je vindt er veel cafeetjes en andere bezienswaardigheden, alsook veel kraampjes en kleine karakteristieke eetgelegenheden.

varen in istanbul

Bosporus Boottocht

De Bosporus is de lange zeestraat tussen Istanbul en de Zwarte Zee. De zeestraat bevindt zich precies tussen het Europese en Aziatische deel van Istanbul. Je kan er heerlijk genieten van een lekkere bries en mooie vergezichten. Je kan bovendien uitstappen wanneer je wilt en weer verder de Bosporus op gaan met de volgende boot.

Taksim Plein

Het Taksim plein is een leuk plein aan het begin van de İstiklal Caddesi. Het is er heerlijk om even uit te rusten van een wandeling. Er zijn bovendien redelijk wat eetgelegenheden rond het plein, vooral voor de snelle trek. Het plein ligt boven op een heuvel en als je even een beetje rondloopt kan je mooie vergezichten ontdekken. Vlak bij het plein, achter de metro, heb je het Taksim Gezi park, een leuk parkje waar je even rustig kan chillen.

Het Uitzicht van Eyüp

Geniet van de mooiste vergezichten. Eyüp is een wijk dat grenst aan de Gouden Hoorn en biedt een heel mooi uitzicht over de natuurlijk inham van de Bosporus. Je komt er met een kabelbaan en boven op de heuvel – een van de zeven heuvels van Istanbul – geniet je met een Turks koffie of thee van de mooiste uitzichten over de Gouden Hoorn. Kenners noemen dit een van de beste alternatieve tips voor een geslaagde vakantie in Istanbul.

Eyüp kabelbaan

Tophane

Tophane is de wijk van de waterpijp. Er zijn talloze kleine en grotere cafeetjes waar je naartoe kan voor het roken van de waterpijp of ook wel nagile. Maar zelfs als je geen zin hebt om te roken, is het zeker de moeite waard om even de wijk te bezoeken. Het is een bezienswaardigheid in zichzelf om iedereen zo te zien zitten, triktrak te zien spelen en te zien hangen in de luie zitzakken. En als je niet wilt roken, kan je altijd even gezellig zitten voor een thee.

waterpijp-roken-in-istanbul