İstiklal Caddesi Istanbul

Istiklal AvenueDe İstiklal Caddesi is het hart van de stad, de levensader van de metropool. Hier vindt u het leven van Istanbul zoals het bekend staat: divers en modern. İstiklal Caddesi betekent Boulevard van de Onafhankelijkheid en is een van de bekendste straten in Istanbul. De straat behoort zeker tot de top van de bezienswaardigheden van Istanbul. Dit kunt u echt niet missen als u het moderne Istanbul wilt zien.

Istiklal is een van de meest bezochte straten in de wereld. In een weekend loopt er met gemak een miljoen mensen, volgens Wikipedia zelfs drie miljoen. Maar wees gerust: u zult niet al te snel verdwalen in de mensenmassa. Want hoewel het er erg druk kan zijn, is de straat ook lang en voor een groot deel ook breed. De straat meandert vanaf de hippe wijk rond de Galatabrug naar boven, naar het Taksim plein. In het begin vindt u veel leuke straatjes met hippe cafes, en kleine winkels. In de richting naar boven juist meer grote winkels en de bekende ketens.

Neem de tijd en geniet. Want er is veel te doen op de İstiklal Caddesi. U vindt er heel veel winkels, cafés en restaurants. Net als talloze zijstraatjes, zijn er ook korte winkelstraten die parallel lopen aan de boulevard. Zo kunt u ook een ommetje maken. In een aantal zijstraatjes zijn er hele leuke winkels, eetgelegenheden en cafeetjes. U kunt met gemak ergens een (korte) pauze nemen, en genieten van een glas chai (thee). Ook in de avonden en nacht is het gezellig druk op de Boulevard. Er is een bruisend uitgaansleven gaande in de cafés en bars in de zijstraatjes van de Istiklal.

Bijzonderheden

Bijzonderheden vindt u genoeg op de straat. Halverwege ligt Çiçek Pasajı. Hier treft u een overdekt atrium met restaurants. De passage heet in de volksmond ook wel Bloemen Passage, omdat hier in het begin van de vorige eeuw veel bloemen werden verkocht. Maar inmiddels staat de plek vooral bekend voor goed eten in een mooie omgeving. U kunt hier uiteraard ook gewoon doorheen lopen en elders eten. Volgens een tip is “deze historische passage en de buurt erom heen de gezelligste plek om te eten in Istanbul”. Let wel op de prijzen; die lopen in deze buurt erg uiteen.

Een leuke manier om de straat door te gaan is meerijden met de rode tram, een karakteristiek trammetje. Deze rijdt van de Tünel, een korte ondergrondse kabelbaan die u niet mag missen, naar het Taksim plein boven aan de İstiklal en weer terug. Kaartjes koopt u bij de haltes. De tram stopt halverwege ook op plein Galatasaray. Dit plein ligt in het midden van de boulevard. Vlakbij het plein, iets naar onder, vindt u de grootste Rooms Katholieke kerk van Istanbul, de Sint-Antoniuskathedraal. Nog iets verder naar beneden op nummer 197 vindt u bovendien het Consulaat van Nederland. Het consulaat is gehuisvest in een paleis.

Boven aan de İstiklal treft u het Taksim plein. En iets verderop het Gezi Park, waar u rustig op een bankje onder een boom even kunt bijkomen (vlak achter het bus- en metrostration Taksim). Hiervandaan kunt u weer dezelfde route terug naar beneden lopen (of u neemt het trammetje of de metro) over de İstiklal in de richting van Tünel. Maar u kunt vanaf het Taksim metrostation ook de Funicular nemen de andere kant naar beneden op, naar Kabataş aan de Bosphorus.