Het uitzicht van Eyüp

EyüpEen van de verrassende plekken van Istanbul is wel de wijk Eyüp. Vanaf boven op de berg in de wijk geniet je van de mooiste vergezichten over Istanbul’s Gouden Hoorn. De wijk is historisch en wordt met grote brede stadsmuren gescheiden van de oude binnenstad van Istanbul. De heuvel van Eyüp is ook bekend als bedevaartsoord. Hier ligt namelijk ook het graf van Eyüp, een vroegere compagnon van Mohammed, de profeet van de Islam.

Met de kabelbaan

Eyüp kabelbaanDe leukste manier om in Eyüp te komen is met de kabelbaan. Met die kabelbaan kom je aan op het grote plateau boven op de heuvel, bij het bekende Pierre Loti café. Pierre Loti was een bekende 19e-eeuwse schrijver uit Frankrijk die zoals over het algemeen wordt aangenomen twee romans in dit café schreef, tijdens zijn verblijf in Istanbul. In de kabelbaan zit je met acht personen maximaal en geniet je van mooie vergezichten.

Eyüp Sultan Moskee

Eyüp Sultan MoskeeNa een bezoek aan de machtige begraafplaats en het cafe, nog nagenietend van het uitzicht, is het een goede tip om een stukje verder te lopen in de richting van de Eyüp Sultan Moskee. Vooral op vrijdag is het daar gezellig druk. Rond de moskee is een heel pittoresk pleintje met op vrijdag veel kraampjes. Je kan daar rustig zitten en met een Kır Pidesi om te eten, aandacht geven aan de Turkse cultuur.

Hoe kom je bij Eyüp

Je komt er door de bus te nemen naar Eyüp vanaf de busstation bij de Galatabrug, het Eminönü Bus Station. Je stapt uit bij de halte voor de kabelbaan. Vanaf het plein kan je weer de bus terugnemen, of je gaat weer terug zoals je gekomen bent.