Gouden Hoorn Istanbul

cropped-reizen_naar_istanbul1.jpgDe Gouden Hoorn is toch wel een van de plekken in Istanbul die het meest de fantasie prikkelt. Althans, de naam De Gouden Hoorn is er om bij weg te dromen. De Gouden Hoorn kan je niet missen als je in Istanbul bent.

Letterlijk kan je hem niet missen, want De Gouden Hoorn is een natuurlijke inham van de Bosporus, de bekende zeestraat dat Istanbul in tweeën deelt. De inham bevindt zich precies in het midden van het Europese deel van Istanbul, tussen de Europese superwijken Beyoğlu (de nieuwe stad met Taksim en Istiklal Caddesi) en Sultanahmet (onderdeel van “de oude stad”, de wijk met het Topkapi Sultans Paleis en de grote moskeeën).

De Galatabrug

Er zijn verschillende bruggen die over De Gouden Hoorn heen gaan. De bekendste brug is toch wel de Galatabrug. Dat is de brug waar je heerlijk onderdoor en bovenop kan lopen, genietend van een heerlijke zonsondergang bijvoorbeeld. Dit is ook de brug waar Geert Mak zijn boekenweekgeschenk van 2007 over schreef (“De Brug”).

Uitzicht vanaf Eyüp

Een van de mooiste plekjes om van De Gouden Hoorn te genieten is toch wel de wijk , een van de zeven heuvels van Istanbul. De wijk is niet dichtbij het centrum maar zeker wel de moeite waard. Neem bus 99 vanaf Eminönü of de boot die elk uur vertrekt. Aan de voet van de heuvel kan je de kabelbaan nemen om naar boven te gaan. Geniet van mooie vergezichten over het water en de stad, met een thee op het terras van het Pierre Loti Café.

Varen over Gouden Hoorn

Je kan ook lekker een rondvaart nemen over de Gouden Hoorn. Speciale boten vertrekken vanaf Eminönü aan de binnenzijde van de Gouden Hoorn (rechts van de brug als je vanaf de brug komt lopen). De meeste van deze rondvaarten stoppen ook in Eyup (zie hierboven).

romantisch_istanbulHotels met uitzicht over Gouden Hoorn

Er zijn ook hotels in Istanbul die aan De Gouden Hoorn liggen en waarvandaan je kan genieten van de rust die het water geeft. Een van die hotels met mooie vergezichten is Boetiek hotel Daphnis. Die bevindt zich anderhalve kilometer van de Galata brug richting het noord-westen. Het uitzicht dat je vanaf het terras van dit leuke hotel hebt, zie je op de foto hiernaast.