Met de trein naar Istanbul

Met de trein naar Turkije en naar Istanbul is een ontzettend leuke reis. Veel leuker en gezelliger dan bijvoorbeeld met het vliegtuig naar Istanbul. Je kan dan namelijk heel veel van Europa zien, terwijl de trein lekker voort tjoekt. Om in Istanbul met de trein aan te komen, reis je ofwel via Roemenie en Bulgarije, danwel via Servië en Bulgaria.

De treinreis naar Istanbul duurt natuurlijk wel lang, maar je kan ook redelijk snel gaan. Zo duurt de snelste route niet langer dan 60 uur, ofwel drie dagen. Maar je kan er ook voor kiezen om in bepaalde steden te overnachten, dan zie je ook meer.

De route gaat veelal via Hannover-München-Wenen en daarna Boedapest. Vervolgens heb je twee keuzes:

  • Keuze 1 is de trein van Budapest naar Boekarest. Vanaf Boekarest gaat er een directe internationale trein naar Istanbul (zie een kaartje van deze route).
  • Keuze 2 is de trein van Budapest naar Sofia. Vanuit Sofia is er een directe verbinding met Istanbul (zie een kaartje van deze route).

Werkzaamheden: Sinds herfst 2014 stopt de trein naar Istanbul bij de grens. Een express-bus van de Turkse spoorwegen gaat daarvandaan naar het centrum van Istanbul. In Istanbul hebben ze namelijk het treinstation gesloten vanwege de aanleg van een nieuw spoor onder de zee door. Daarom reiden er vervangende bussen vanaf de grens (het is ook mogelijk dat de trein doorrijdt tot 30 km voor Istanbul of tot Istanbul Sirkeci, waarvandaan ook bussen gaan). Bovendien zijn er sinds 2014 op beide routes ook vervangende bussen tot in elk geval de herst 2015 op bepaalde trajecten in Bulgarije en in Roemenië.

Tips voor het boeken en plannen van de treinreis

  • Tickets met de City Night Line naar Wenen kan je vanaf 58 euro (en soms minder) kopen via NS Internationaal.
  • Overige tickets koopt u op de grote stations ter plekke (dus in Wenen en Budapest en ook in Boekarest of Sofia). Wilt u wel alle tickets van te voren hebben, dan kunt u via een reisbureau boeken – zie hieronder.
  • Uw treinreis kunt u het beste plannen via de Nederlandstalige pagina’s van de Deutsch Bahn. U kunt de route bepalen door bijvoorbeeld Sofia of Boekarest als tussenhalte in te vullen.
  • Via deze website kan je in een keer al je tickets bestellen (maar dat kost je dan wel wat extra).
  • De website over treinreizen naar Istanbul vind je in het Engels: Seat61.com. Check it out!

Daarnaast kan u ook een keer jaar de extraluxe trein Orient Express boeken van Parijs naar Istanbul, maar die gaat niet vaker dan 1 keer per jaar. Er zijn overigens plannen dat de trein weer vaker gaat rijden. Zie meer informatie over de route en prijzen.

Tijdens deze hele treinreis hoef je geen extra visums te kopen of aan te vragen. Het visum kopen voor Turkije gebeurt op de grens met Bulgarije. Dit gebeurt meestal in de nacht. Je stapt dan uit de trein voor de paspoortcontrole en betaalt dan 15 euro voor het visum voor Turkije. Dat visum is drie maanden en maximaal 90 dagen geldig (tip: je kan tegenwoordig je visa ook vanuit huis kopen).

trein naar istanbul

De eerste Oriënt-Express naar Istanbul in 1883