Hagia Sofia – Niet te missen

hagia-sofiaDe kerk van wijsheid ofwel de Hagia Sofia is een van de meest bekende historische monumenten in de wereld. Het kolossale gebouw is een lust voor het oog. Binnen kijk je je ogen uit. Kijk je omhoog als je recht onder de koepel staat, dan ben je voor even van je voetstuk gehaald.

Het enorme gebouw werd in de 6e eeuw gebouwd door de Grieken en is in de 15e eeuw door de Turken tot moskee omgebouwd. Het is nu een druk bezochte museum. De entreeprijs is niet hoog en is zeer zeker de moeite waard, zelfs als je “niet zo van de culturele dingen” bent. Zie voor meer informatie de officiële website van het museum in het Engels.

Je vindt de kerk in het historische gedeelte van de stad, waar ook de meeste hotels liggen. De Hagia Sofia is niet te missen, het ligt in feite tussen het Tophaki paleis en de Blauwe Moskee in. Je hoeft niet heel lang te doen over een bezoek, in een uurtje kan je wel klaar zijn. Maar er zijn zoveel details te zien, dat je ook makkelijk uren bezig kan zijn. Neem de tijd ervoor is het advies dan ook. Bovendien: in de zomer is het er lekker koel.

De geschiedenis van de Hagia Sofia is net zo bijzonder als het gebouw zelf. Zo was de Hagia Sofia eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld (bron: Wikipedia).  De Hagia Sofia was altijd een van de meest bekende kerker ter wereld geweest, en nadat het in een moskee was veranderd, is het nog altijd een van de meest bekende gebouwen ter wereld.

Tegenwoordig gaan er stemmen op om het museum weer tot moskee te maken, en dan zal slechts een deel museum zijn.