Galata Toren

Galata-Toren-IstanbulEen van de voornaamste bakens van Istanbul is de Galata Toren. Oorspronkelijk van hout en gebouwd in de 6e eeuw, is dit een van de oudst bestaande torens van de wereld. Het gebouw is sinds de 14e eeuw van steen, maar torent nog altijd hoog boven dit deel van het historische centrum van Istanbul uit.

De toren was oorspronkelijk al gebouwd in de 6e eeuw. Het is daarom een van de oudste torens in de wereld. Het was een vuurtoren gemaakt van hout. Nadat het in de 14e eeuw opnieuw was gebouwd, dit keer van steen, heeft het ondermeer de functie gehad van gevangenis en sterrenwacht. De toren heeft ook lange tijd dienst gedaan als uitkijktoren voor de brandweer. Zelf heeft de toren ook een aantal keren in brand gestaan.

Leuk historisch weetje over de Galata Toren: Begin 17e eeuw vloog de historisch bekende en zelfvliegende piloot Ahmet Çelebi met zelfgemaakte vleugels van de toren. Hij vloog naar verluid wel 6 kilometer lang in de lucht. Aan de overkant van de Bosphorus, in Üsküdar, kwam hij veilig terecht op het centrale plein. De Sultan vond het eerst fantastisch, maar daarna ook eng. Iemand die kon vliegen kon blijkbaar alles en was daarmee een bedreiging voor de macht van de Sultan geworden. De vlieger kreeg een zak met goud en werd verbannen.

De Galata Toren Bezoeken

Tegenwoordig is de Galata Toren vooral een uitzichtpunt voor toeristen om de stad te bekijken. Het is een leuke activiteit die je een uurtje kost. Boven in de toren is er ook een restaurant. Die is niet goedkoop, maar als je in de avond gaat, dan is er ook een show met dansers en live muziek.

De Galata toren is een leuke klim (maar wees gerust, er is ook een lift). Het uitzicht van 360 graden is fantastisch en je komt zo ook meer te weet van de geschiedenis van Istanbul. Bovendien is de toeristenprijs niet al te hoog (18,50 Turkse Lira anno 2014). Een extra leuk moment om de toren op te gaan is tijdens zonsondergang. Het uitzicht en het licht kan dan bijzonder mooi zijn.

Omgeving Galata Toren

De omgeving van de toren is een echte lokale buurt. Je vindt er veel authentieke winkels die niet op het grote publiek gericht zijn, maar er vooral zijn voor lokale bewoners. Overdag is het hier redelijk rustig en ontspannen. Veel mensen komen hier bovendien voor het nachtleven. Er zijn veel barretjes. Je vindt in de buurt makkelijk een aantal straatjes met allerlei leuke terrasjes midden op de weg.

De autovrije straatjes zijn een leuke manier om het moderne en diverse Istanbul te ontdekken. Vanaf de Galata Toren loop je makkelijk verder omhoog richting de Tünel, de ondergrondse kabelbaan, en naar het begin van de Istiklal Cadessi. Dit is een leuke route als je kiest voor de kleine straatjes. Ga je naar beneden, dan kom je uit bij de Galata brug aan het begin van de Gouden Hoorn.