Het Topkapi Paleis
Het paleis der paleizen zou je het met gemak kunnen noemen. Want het Topkapipaleis in Istanbul is niet zomaar een paleis. Het is een immens groot terrein met diverse gebouwen, tuinen en zit vol met antiek, juwelen en andere historische kunsten en schatten. Het was bovendien het administratieve centrum van het Ottomaanse Rijk. Tegenwoordig is het een museum. Met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar, is het vandaag de dag zelfs Istanbul’s meest populaire museum.
Met een bezoek aan het paleis ben je met gemak een halve dag kwijt. Er valt veel te zien en het is een plek om het rustig aan te doen. Je hoeft niet zo snel van de ene zaal naar de andere zaal te hollen, en je kan in de tuin ook een plekje zoeken om in de schaduw rustig te zitten. Zo kan je het immense gebouw ook op je in laten werken en ervan genieten.
Behalve het palies zelf is voor veel mensen een van de grootste attracties van het Paleis de juwelen en het zeldzame porseleinen servies. U vindt er een van de grootste en meest bekende diamanten ter wereld, de Lepelmaker. Dit diamant is van 86 karaat en komt uit India. Het is een gele, peervormig geslepen diamant.
De Sultans, net als zovele Koningen, hielden er wel van om waardevolle spullen te verzamelen en kregen er ook veel cadeau. Veel van deze kostbaarheden kunt u in het Paleis bekijken. Overigens moet u wel oppassen met uw camera, want het maken van foto’s van de juwelen is niet toegestaan.
Verder treft u hier ontzettend veel interessante dingen om te bekijken. U krijgt een goed inzicht in hoe de Sultans hier woonden en hoe het aan het hof eraan toeging. Met veel afbeeldingen uit het verleden, maar u kunt het ook zelf aanschouwen omdat u in de vertrekken en midden in de Paleistuinen rond kunt lopen. Het is allemaal een zeer levendig geheel, dat u niet snel zult vergeten.
Meer informatie
- Voor een 3D tour vanaf uw computer kunt u hier terecht
- Kijk ook de website van het museum voor de actualiteit
- Het Museum is iedere dinsdag gesloten voor publiek
Interessante feiten
- Het paleis is niet gebouwd met een vooropgezet plan, maar is door de jaren heen altijd aangepast aan de wensen van nieuwe Sultans.
- Er woonden veel mensen in het Paleis. Op het hoogtepunt maar liefst 4000 personen die aan het hof verbonden waren.
- Als ode aan het nomadische verleden van de Ottomanen zijn de keukens van het paleis gebouwd in de stijl van de oude Ottomaanse kampen.
- In het museum vindt u ondermeer een Bijbel in het Arabisch uit de vierde eeuw. Ook treft u er hele oude Korans.
- Het Paleis herbergt ook de wereldberoemd Piri Reis-kaart, de oudste echte wereldkaart uit 1513, met daarop ondermeer de kustlijn van Zuid-Amerika.
- Een oude tand van de profeet Mohammed vindt u ook in het paleis. Net als een pluk haar van zijn baard. De tand was een van de vier die Mohammed verloor tijdens een oorlogsstrijd.
- Onder het servies zijn er ook een speciale borden die van kleur zouden veranderen als er gif in het eten zit.